02 :Servicii

 


Pregatire preimprimare

Pregatirea preimprimare - este un complex de procese necesare pentru a plasa spre imprimare produsele de care aveti nevoie. Aceasta include designul, paginarea, separarea cromatica, corectarea culorilor, probarea culorilor, imprimarea cliseelor fotografice (filmelor).Toate aceste operatii preced expedierea materialelor la tipografie. Daca in cadrul uneia din aceste etape se comite o eroare, atunci aceasta numaidecit se releva la imprimare, care de fapt nu mai poate fi remediata. Calitatea imprimarii depinde in proportie de 90% de pregatirea preimprimare.

Mai multe detalii despre unele etape ale pregatirii preimprimare

Corectarea culorii originalelor digitale in plan general prezinta un complex de operatii care contribuie la transpunerea corecta a culorilor de pe macheta. Necesitatea acestei operatii este dictata de faptul ca fiecare proces de prelucrare a imaginii nu este ideal si pot aparea erori de imagine.

Mostra de culori - este obtinerea imaginii color de control pe suport material sau pe ecran color al terminalului video. Daca pentru client este foarte importanta culoarea de imprimare a tirajului, este indicat sa se efectueze proba cromatica, dar cel mai bine, un imprimat de proba, care se executa nemijlocit la masina de tirajare. Proba cromatica acorda prioritatea de a anticipa imprimatul scontat. Conventional se poate releva citeva tipuri. Cea mai simpla, necostisitoare si accesibila este proba cromatica vizualizata pe un monitor calibrat. Proba cromatica digitala se executa la orice imprimanta color si permite sa se determine culorile si erorile care trebuie remediate. Cea mai exacta proba cromatica este proba obtinuta la imprimanta de corectura – proba cromatica similara:imprimarea se efectueaza pe hirtie pentru tiraj de pe forma de imprimare a tirajului. Actualmente, un numar tot mai mic de tipografii au in dotare masini de imprimare de proba, deoarece creeaza incomoditati de exploatare, acestea sunt tot mai mult inlocuite cu instalatii digitale. Valoarea acestor servicii poate fi destul de substantiala in cazul realizarii unui tiraj mic de pliante si practic „se dizolva” in tirajele de milioane.

Fotoimprimare este un proces de executare a cliseelor fotografice, precum si de compunere si montare a tuturor elementelor pe coala de tipar, utilizate la executarea formelor de imprimare. Practic toate tipografiile mari ofera servicii de fotoimprimare in domeniu. Anume la fotoimprimare se releva toate erorile, care pot transforma o opera de arta din domeniul designului intro hirtie prost colorata. In mod obisnuit, specialistii in fotoimprimare verifica filmele, dar si clientii trebuie sa cunoasca citeva momente utile, vizavi de cliseele fotografice. Cele mai generale si evidente caracteristici sunt: prezenta si plasarea textului conform listarii, prezenta si suprapunerea pe toate placile a semnelor de reperaj, prezenta semnelor de decupare, a scarii de masura si control. Filmele trebuie sa fie fara pete, dungi si cute.

Pentru o executare operativa a comenzii Dvs. la tipografia MONARCH exista niste conditii tehnice fata de materialele prezentate. Respectarea acestora constituie garantia calitatii in orice ritm necesar de munca.

Conditii fata de machetele prezentate in forma electronica:

1. Se recomanda ca machetele sa fie prezentate pe discuri magnetooptice cu capacitatea de maxim 1,2 Gb, discuri ZIP cu capacitatea de maxim 250 Mb, discuri CD-ROM, dischete de 1,44 Mb. Nu se accepta CD-R (CD-RW), inregistrate in format UDF (inregistrare directa pe disc), fapt dictat de formatul variat al acestora.

2. Este obligatoriu prezenta listarii de control (se admite punerea in scara), care contine macheta integrala, inclusiv rezervele.

3. Machetele se livreaza pregatite in programe PageMaker 7, (si mai mic), FreeHand 10 (si mai mic), QuarkPress 4.1 (si mai mic), Illustrator CS 2 (si mai mic), CorelDraw 12.0 (si mai mic) pe platforme PC. Alte variante de prezentare a materialelor se stipuleaza separat.

4. Dimensiunile publicatiei, precum si plasarea tuturor elementelor pe macheta trebuie prezentate in conformitate stricta cu formatul taiat al publicatiei finite.

5. Toate obiectele raster trebuie livrate pe fisiere separate in model CMYK, in format TIFF sau EPS (fara utilizare compresie JPG) la o rezolutie de minim 300 dpi, la scara de 1:1. Se interzice utilizarea obiectelor OLE (inserare prin clipboard) si se tasteaza comanda Import.

6. Este obligatoriu sa se anexeze toate caracterele de litere utilizate.

7. Toate culorile trebuie sa fie stabilite conform modelului CMYK (specificate in sistemul Pantone). Pentru simplificarea lucrarilor se recomanda sa se stabileasca Pantone din paleta standard de programe aplicate.

8. In documentele cu multe file toate elementele de repetare trebuie sa se repete (cu exactitate), iar elementele care completeaza rindul pina la cotor, trebuie sa se incadreze (cu exactitate in parametrii stabiliti), fara a trece pe fila urmatoare. O atentie sporita trebuie sa se acorde coloncifrului, care trebuie sa fie simetric in raport cu cotorul.

9. Se admite trecerea peste linia de decupare cu maxim 2 mm, iar pentru o publicatie cu multe pagini cu maxim 4 mm . In acelasi timp toate elementele de importanta trebuie sa se amplaseze la cel putin 2-4 mm de la linia de decupare.

10. Toate overprinterele nestandard trebuie sa fie identificate conform imprimarii realizate. Sdandard este overprinterul 100 % negru.

11. Se interzice categoric utilizarea overprinterului la imprimarea pe vopsele metalizate.

12. Se interzice utilizarea imaginii rastru in format ERS cu profil color, inregistrate in programul Photoshop (in caz contrar tipografia nu poarta raspundere pentru distorsiunea cromatica la developarea peliculelor si la imprimarea ulterioara).

13. In cazul utilizarii pozitiei Illustrator in fisiere trebuie sa se uniformizeze toate transparentele: la comanda Print nu trebuie sa apara avertizarea privind necesitatea de uniformizare.

14. De retinut, ca la coaserea cu agrafe marimea paginilor invecinate de interior difera de marimea copertei cu 1-4 mm, in functie de volumul publicatiei si a hirtiei utilizate (grosimea publicatiei). Nu se recomanda concomitent amplasarea unor elemente de importanta ale publicatiei in imediata apropiere a cotorului si a cimpului din fata (a marginii exterioare a filei).

15. Toate culorile utilizate nestandard ( lacul, decuparea, imprimarea etc.) trebuie sa fie specificate la imprimare.

16. Separarea culorilor se va executa prin tastarea Ink colors Eurostandard. Imprimarea pe hirtie cretata trebuie sa constituie la 40 % - 14 %, la 80% - 12 %. Cantitatea totala de vopsea (Total Ink) trebuie sa constituie maxim 300 %. Cantitatea de vopsea neagra pentru imagini semiton nu trebuie sa depaseasca 97 %.

17. In imprimari de fond (turnare pe suprafete intinse) procentul de rastru cel putin a uneia din vopsele pentru desen (C,M,K) trebuie sa constituie minim 7 %.


Tiparire tiraj
Prelucrare postimprimare a produselor





 


 

 

copyright©2006-2007 Monarch